KAMERUNIJUH.HU SUDÁR ANDRÁS FERENC EV     sudarand@gmail.com    ES338477,     HU64043708

HU9733 Horvátzsidány Csepregi u.12, HU9733 Kiszsidány Major hrsz. 012/2  MKB IBAN:HU11 10300002-10626383-49030014 BIC: MKKB HU HB

 

 

 

 

ELADÓ JUHOK KÉPEKKEL

A TENYÉSZET, ELÉRHETŐSÉG

FAJTA JELLEMZŐI, TARTÁSA

GYAKORI KÉRDÉSEK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kameruni juh jellemzői:

A Kameruni Juh egy kistestű, egyszerű és ellenálló juhfajta. A teste mély és zárt, a bordák jól kitöltöttek, a végtagok finomak. Az anyáállatok szarv nélküliek. A kosoknak félhold alakú a szarvuk, nyakukat sörémy borítja ami a szügyig lehúzódik.

A kameruni juhnak természetes adottsága a rövid a farok, nem kell kurtítani. Körmei kicsik és kemények. A szőrzete rövid, tömött, egyirányba simuló. Télen belenő a szőrzetébe egy finom gyapjúbunda, tavasszal mindent levedlik. A törzskönyvezett tenyészetekben többféle színváltozata és ezek keveréke lehetséges, foltjai is lehetnek. Ezekről a képek balra láthatóak.

A kameruni juh 5-7 hónapos korától ivarérett, szezontól függetlenül folyamatosan ivarzik. Két bárányozás lehetséges évente. Éves bárányozás 150 %-os, 2-3 bárányt jelent , ikerellés is gyakori. Az ellések kivétel nélkül önállóan és segítség nélkül történnek; probléma mentesen.

A testsúly 2 éves korra teljesedik ki, a kosok kb. 35-55 kg , az anyajuhok kb. 35-45 kg tömegűek. Az 1 éves kosok 30-35 kg-osak. A kosok marmagassága 60-70 cm, az anyajuhoké 58-65 cm. Várható élettartamuk 10-12 év.

Nagyon félénk de okos, tanulékony állatok. Óvatosak, jó a szemük, a fülük, kifinomult a szaglásuk. Az anyák a bárányokat a szaguk alapján azonosítják. A takarmányt is szag alapján választják. Ha valami a földre hull és trágyához ér - már nem is eszik meg.

Az érintést nem tűri, ha viszont nem nyúlunk felé akkor odajön és aprólékosan megszimatol.

 

 Kameruni juh származása:

 

Az afrikai Kamerunból származik. Több mint 100 éve van Európában, sok állatkertben tartják.  Carl Hagenbecks (10.06.1844-14.04.1913) hozta az első egyedeket Németországba Nyugat-Afrikából. Miután átvette 1866-ban édesapjától az állatkereskedelmet, évente 4-5 alkalommal ragadozó befogó expedíciókat szervezett Nyugat-Afrikába. Hazafelé a hajóúton a törpe juhokkal táplálták a ragadozókat. Ami pedig nem fogyott el a hajón azt Hamburgban a kirakodás után eladták. Mára több tenyészet létezik Európa szerte, Németország a legerősebb, ott 7000 egyedet tratanak számon.

 

Nyugat-Afrikai megjelenése nem tisztázott: a fajta jól bírja az alpesi klímát és a hideget is. Sajnos nem tudni hogy honnan érkezett. A többi juhfajta  ázsiai eredetű 4-5000 m-es hegységek lakója.

 

 Kameruni juh (Ovis Aries) fajtaváltozatok  

 

A fajtát a szélsőséges körülmények és a pillanatnyi szükségletek formálták évszázadokon át. Ettől ellenálló és alkalmazkodó, a legegyszerűbb körülményekkel is megelégedik. Több féle szín és méret változata ismert.

 

A kameruni juh szőrös juh, amolyan spanyolviasz, lassan belátják a jelentőségét. A merinó fajtákat már szőrös juhokkal keresztezik hogy ne kelljen nyírni, fürdetni, kurtítani, illetve az értékes tápanyagokat ne gyapjútermelésre fordítsák a jószágok.

 

Hát itt a szőrös juh eredetiben: tökéletesen honos, tökéletesen vedlik, tökéletesen szaporodik és fejlődik. Egyaránt bírja az alpesi klímát és a forró pusztát.

 

BARNA                                                                                   ZSEMLE

BOCITARKA

CAPUCCINO                                                                             CAPUCCINO

NERO                                                                                NERO

 Ápolás

Tavasszal oltást kapnak külső-belső paraziták ellen, ennek költsége kb. 500 Ft / egyed.

Ha van mozgáslehetősége a szabadban akkor körmözni nem kell mert lejárja.

Nyírni nem kell, tavasszal kb 4 hét alatt levedli a téli szőrét.

 

 Takarmányozás

Amíg a hó nem takarja el addig legel télen-nyáron, még a lehulló falevelet is elkapja és megeszi. Derékmagasságig a rügyeket és a leveleket is elfogyasztja -a  facsemetéket dísznövényeket védeni kell.

 

Ha nincs mód legelőre tenni, kis karámban vagy zárt helyen is lehet tartani: frissen kaszált fűfélékkel kell etetni. Csak szénán tartva is megél, de vajon mi mit szólnánk állandóan konzervhez?

 

Téli tömegtakarmánya a széna: lehetőleg zöld színű legyen, ez a kiváló minőség.

1 kiskocka bála (15-20 kg) egy juhnak kb. 10 napig elég. Kérődző állat lévén ez a fő tápláléka.

Csemegéje a kukorica, és a száraz kenyér, jól lehet vele idomítani, kézhez szoktatni őket. Nagyon fontos: nyalósó és tiszta ivóvizük mindig legyen. Nyáron ha zöldet legel előfordul hogy, egyáltalán nem iszik.

 

 Tartás

Bárhol lehet tartani, kis helyen udvarban is, gyümölcsösben is.

Minél nagyobb helyen vannak, annál kevesebb feladat a gondozásuk.

Jólétüket szolgálja nyáron az árnyék és az esővédő tető, télen a huzatmentes és  száraz hely: akol vagy ól bármilyen anyagból bő alommal.  Fűtés nem kell, jól bírják a fagyot is. 

 

 Szaporodás

Kb 10-12 éves koráig él. 5-7 hónapos korban válik ivaréretté. Egész éven át szaporodik, 5 hónapig vemhes, ellés után 1 hónappal újra vemhesül, kb. 6 havonta ellik 1-2 bárányt. Nyáron a szabadban ellik, télen fagypont feletti hőmérséklet már elegendő. Az ellés teljesen önállóan zajlik, nem szabad zavarni, vagy segíteni. A báránykát a mamája felszárítja, fél órán belül lábra áll és szopni kezd.

 

 Biztonság

Természetes ellensége: kutya, sakál, farkas, medve, róka (a róka nem tudja bántani csak az újszülött bárányokat).

Néhány szót a kosokról:  (kép balra!)

 

A kosok előfordulhat hogy öklelnek ezért kisgyermeket nem szabad az állatok közé engedni egyedül.

 

Az öklelés előfordulhat ha ivarzó anya van a nyájban és ettől akarja eltávolítani az idegeneket.  Másik eset ha pl. etetünk, tumultus van akkor oldalra csap a csigájával, erre nekünk kell figyelni ilyenkor csak kíméletlenül tolakodik ahogy szokott.

 

Alapvetően a kos szelíd, odajön hogy megsimogasd (kép balra). Valójában a zsírmirigyeivel termelt illatanyagot szeretné ha átvennéd és ezzel te is a nyájhoz tartozol.

 

 

 Élelmiszer , vágás

 

     

Alapvetetően ez az állíttenyésztés célja, a vadászat bizonytalanságait váltotta fel kb 10-12 ezer éve. A húst mindenki kedveli, szívesen fogyasztja de nagyon nehéz szembenézni egy gyönyörű jószággal és kioltani az életét. Ha ezen valahogy sikerül túltenni magunkat akkor is ott marad a technikai kérdés: hogyan fogjunk neki?

A legegyszerűbb tanfolyam ha vadász ismerősünket megkérjük had legyünk ott egy zsigerelésnél, vagy böllér ismerősünkkel vágásnál. Másik lehetőség a szakirodalom házi vágás témában. Pl.: Bernhard Gahm Házi vágás című könyve - Mezőgazda Kiadó 2011. További lehetőség a net, millió video található e témában.

A vágás mint a disznó esetében a nyak (torok) tájékon ejtett vágással kezdődik, 1-2 perc alatt kivéreztethető a jószág. Gyakorlott böllér 1 perc után fölfele emelő mozdulattal eltöri a nyakcsigolyát és ezzel kimúlik a jószág. Ezután nyúzás és zsigerelés következik hátsó lábainál fellógatva könnyebb, de fekve is lehet.

A vágást ha sikerül megoldani további kérdéseket vet fel az előkészítés és a főzés. Ha finomat szeretnénk enni akkor kezdésnek távolítsunk el mindent ami nem piros színű (hártya, faggyú, porcok, mirigyek). Készítsünk el egy kisebb darab piros húst bárhogyan és rájövünk, hogy ez rendkívül finom és illatos. Figyelem, még a comb izom kötegei között is van faggyú, ha csak összeszecskázunk mindent birkapörköltnek akkor ehetetlen és büdös lesz.

Ennyi az egész.

 

    

 

 Brehm: A JUHOKRÓL